حمام و سرویس بهداشتی از فضاهایی هستند که بیشترین میزان رطوبت و آب را در خود دارند. این رطوبت و آب می تواند باعث آسیب دیدگی، قارچ، کپک، نم و زشت شدن سطوح کاشی و سرامیک شود. برای جلوگیری از این مشکلات، لازم است که سطوح حمام و سرویس بهداشتی را به درستی درزگیری کنیم. درزگیری یعنی پر کردن فاصله های بین کاشی و سرامیک با استفاده از مواد مناسب. این کار علاوه بر افزایش مقاومت سطوح در برابر رطوبت و آب، زیبایی بصری و بهداشت سطوح را نیز افزایش می دهد.
مواد درزگیر
مواد درزگیر می توانند از نوع چسب های درزگیر، خمیر بتونه، دوغاب سیمان، چسب سیلیکونی و غیره باشند. هر یک از این مواد خصوصیات و مزایای خود را دارند. برای انتخاب ماده درزگیر باید به عواملی مانند نوع سطح، رنگ و طرح کاشی و سرامیک، مقاومت در برابر رطوبت و آب، قیمت و زمان خشک شدن توجه کرد.
1. چسب های درزگیر
چسب های درزگیر از موادی تشکیل شده اند که با اضافه کردن آب به آنها، به صورت خمیری می شوند. این خمیر را می توان با استفاده از ابزارهایی مانند قلم مویی، پیپت یا سرنگ به درزهای بین کاشی و سرامیک اعمال کرد. این چسب ها بعد از خشک شدن، سطح صاف و یکنواختی ایجاد می کنند که با رنگ و طرح کاشی و سرامیک هماهنگ است. این چسب ها مقاومت بالایی در برابر رطوبت و آب دارند و به راحتی قارچ و کپک نمی رویند. این چسب ها در رنگ ها و طرح های مختلفی در بازار موجود هستند و می توان بر اساس سلیقه و نیاز از آنها استفاده کرد.
2. خمیر بتونه
خمیر بتونه از موادی تشکیل شده است که با اضافه کردن آب به آن، به صورت خمیری می شود. این خمیر را می توان با استفاده از ابزارهایی مانند قلم مویی، پیپت یا سرنگ به درزهای بین کاشی و سرامیک اعمال کرد. این خمیر بعد از خشک شدن، سطح صاف و یکنواختی ایجاد می کند که با رنگ و طرح کاشی و سرامیک هماهنگ است. این خمیر مقاومت بالایی در برابر رطوبت و آب دارد و به راحتی قارچ و کپک نمی روید. این خمیر در رنگ های مختلفی در بازار موجود است و می توان بر اساس سلیقه و نیاز از آن استفاده کرد.
3. دوغاب سیمان
دوغاب سیمان از مخلوط کردن سیمان و آب به نسبت مناسب تشکیل می شود. این دوغاب را می توان با استفاده از ابزارهایی مانند قلم مویی، پیپت یا سرنگ به درزهای بین کاشی و سرامیک اعمال کرد. این دوغاب بعد از خشک شدن، سطح صاف و یکنواختی ایجاد می کند که با رنگ و طرح کاشی و سرامیک هماهنگ است. این دوغاب مقاومت بالایی در برابر رطوبت و آب دارد و به راحتی قارچ و کپک نمی روید. این دوغاب در رنگ های مختلفی در بازار موجود است و می توان بر اساس سلیقه و نیاز از آن استفاده کرد.
جانی دوباره به سطوح با فرچه شویی سرامیک
4. چسب سیلیکونی
چسب سیلیکونی از موادی تشکیل شده است که به صورت ژلی و الاستیک است. این چسب را می توان با استفاده از ابزارهایی مانند قلم مویی، پیپت یا سرنگ به درزهای بین کاشی و سرامیک اعمال کرد. این چسب بعد از خشک شدن، سطح صاف و یکنواختی ایجاد می کند که با رنگ و طرح کاشی و سرامیک هماهنگ است. این چسب مقاومت بالایی در برابر رطوبت و آب دارد و به راحتی قارچ و کپک نمی روید. این چسب در رنگ های مختلفی در بازار موجود است و می توان بر اساس سلیقه و نیاز از آن استفاده کرد.
روش درزگیری
روش درزگیری سطوح حمام و سرویس بهداشتی بستگی به نوع ماده درزگیر دارد. اما به طور کلی مراحل زیر را می توان دنبال کرد:
1- ابتدا سطوح کاشی و سرامیک را از گرد و غبار و چربی پاک کنید. اگر درزهای قدیمی دارید، آنها را با استفاده از ابزارهایی مانند کاردک، چاقو یا مته بردارید.
2- سپس ماده درزگیر را با توجه به دستورالعمل تهیه کنید. اگر از چسب های درزگیر یا خمیر بتونه استفاده می کنید، آب را به مقدار مناسب به آن اضافه کنید و خوب هم بزنید تا خمیری یکنواخت بدست آید. اگر از دوغاب سیمان استفاده می کنید، سیمان و آب را به نسبت مناسب مخلوط کنید و خوب هم بزنید تا دوغابی نرم و بدون توده بدست آید. اگر از چسب سیلیکونی استفاده می کنید، نیازی به اضافه کردن آب نیست و فقط باید چسب را آماده کنید.
3- سوم، ماده درزگیر را با استفاده از ابزارهایی مانند قلم مویی، پیپت یا سرنگ به درزهای بین کاشی و سرامیک اعمال کنید. سعی کنید ماده را به صورت یکنواخت و بدون فرورفتگی و برآمدگی بمالید. اگر ماده اضافی روی سطوح ریخته شد، آن را با یک پارچه یا اسفنج تمیز کنید.
4- چهارم، ماده درزگیر را بگذارید تا خشک شود. زمان خشک شدن بستگی به نوع ماده و شرایط محیطی دارد. اما به طور متوسط، چسب های درزگیر و خمیر بتونه 24 ساعت، دوغاب سیمان 48 ساعت و چسب سیلیکونی 72 ساعت زمان می برند تا کاملا خشک شوند.
5- پنجم، بعد از خشک شدن ماده درزگیر، سطوح کاشی و سرامیک را با یک پارچه یا اسفنج خیس شده در آب تمیز کنید تا از براقیت و زیبایی آنها اطمینان حاصل کنید.
کفسابی بتن و سیمان چرا لازم است؟
نتیجه گیری
درزگیری سطوح حمام و سرویس بهداشتی یکی از کارهایی است که برای حفظ سلامت و زیبایی این فضاها لازم است. برای انجام این کار، می توان از مواد مختلفی مانند چسب های درزگیر، خمیر بتونه، دوغاب سیمان، چسب سیلیکونی و غیره استفاده کرد. هر یک از این مواد خصوصیات و مزایای خود را دارند و بر اساس نوع سطح، رنگ و طرح کاشی و سرامیک، مقاومت در برابر رطوبت و آب، قیمت و زمان خشک شدن می توان آنها را انتخاب کرد. روش درزگیری نیز به طور کلی شامل مراحل پاک کردن سطوح، تهیه ماده درزگیر، اعمال ماده درزگیر، خشک کردن ماده درزگیر و تمیز کردن سطوح است. با انجام این کار، می توان از آسیب دیدگی، قارچ، کپک، نم و زشت شدن سطوح جلوگیری کرد و زیبایی بصری و بهداشت سطوح را افزایش داد.